Om oss

Vi är en familj som ska till att bygga ett funkishus i Österåker kommun. Här kan ni följa processen från planering till färdigt hus. Vi tar gärna emot tips om materialval och funktionsplanering så var inte rädd för att kommentera och engagera.

24 reaktion på “Om oss”

 1. Några tankar om hus projekt… i en salig blandning.
  Vill få inleda med att om det är någon som kan klara ett hus projekt så är det familjen Krol, ni är kloka, saknar fåfäng och kan förhandla. Det kommer man väldigt långt med.

  Familjen Krol stöttade oss i vår resa 2003 i Skåne. Det blev ett otroligt lyckat projekt där mamma var Byggherre tillsammans med sebastian 3 månader, perfekt ålder för då äter och sover de mest.Låter kanske galet som nybliven mamma och jag lovar jag är ingen super mamma som inte behöver sömn etc.. det enda jag missade var mammagrupp och babysim.

  Men det var inte så galet att få vara med sitt barn och samtidigt få skapa sitt eget hus som krasst innebar att vi fick ned huskostnaden med 40%.

  En tanke som är värd att tänka på är att ta ledigt från ett arbete för att driva sitt eget husprojekt kan vara väl investerade pengar.

  Nåväl tillbaka till var jag nu var..
  Jag fick läsa in mig och lärde mig mycket värdefullt och och var aktiv på dagarna som projektledare som gjorde att vi hade full kontroll på bygget, material och personal (nu stod vi själva för husprojektet).

  Många säger att det blir alltid dyrare än man har tänkt sig. Var inte oroliga för det behöver det inte alls bli om man gör sin hemläxa först dvs. Mitt råd är att gör en kalkyl och max budget för hela projektet. Låt någon som har erfarenhet av husprojekt utmana er kalkyl & budget att ni verkligen har fått med allt som ex, container, baja maja, stenläggning och 150 mm fläktrör istället för 120 mm… Sedan under resans gång när ni finner, att nej, vi vill ju ha det där vackra handfatet istället för det där vi först valde. Japp, då finns det enbart två vägval om ni väljer ett dyrare. Alternativ 1, finn en billigare lösning för något annat i huset alternativ 2, det finns alltid kopier på vackra produkter som ni kan välja.
  Sist men inte minst PRUTA alltid!

  Så lova mig alla ni som skall bygga hus själva eller på entreprenad att inte vara naiva!
  Det är viktigt att ha respekt för vad för projekt man ger sig in i. Detta är inget litet projekt och det är inget som löser sig av sig själv och sist men inte minst. Det är klokt att öka sin kunskap om hus allt ifrån teknik till materialval och priser. Det finns bra info på en övergripande nivå på google och på biblotek. Med den kunskap kan man få bättre dialog med projektledare och framförallt ta kontroll över vad saker kostar.

  Lycka till ni alla som är i startgroparna för att börja bygga.

  1. Tack Sofia för din kommentar. Ert projekt var spännande att följa, och därför väldigt kul att få göra en egen resa också. Vi har valt totalentreprenad då vi inte kände oss lika hugade att agera byggherre. 🙂

  2. Hej och tack för en mycket bra inspirerande blog, har en fråga ang erat grus på era gångar. Vilken sort? namn? storlek?
   Med vänlig hälsning Andreas

   1. Hej Andreas!

    Gruset på våra gångar är faktiskt detsamma som vi har under grunden, så inget vi beställt själva, vi hade helt enkelt över när vi hade byggt klart. Vi vet inte vartifrån det beställdes men vi har försökt några vändor att få fram samma utan att lyckas. Det är 8-16 typ makadam, så ganska vasst. Den fina svartvita mixen är underbar, men vi har bara sett den när vi köpte makadam 16-32 för ett projekt lokalt här i Åkersberga. När vi då snabbt beställde mindre makadam så kom det från en annan täckt och var rött och svart, snyggt i och för sig men tyvärr inte samma. Så inga bra svar, men tipset jag fick var att åka till krossen/åkeriet beroende på vart du kan handla och kolla vad de har och sen be om ett lass ur endera högen krossat så att säga. Ledsen att jag inte kunde vara till mer hjälp.

 2. Tjohopp.
  Har två frågor.
  De pollare från konstsmide som heter Modena, som ni har längs med gången upp mot huset, är de verkligen riktbara? Vi har fastnat för dem också men har tyvärr inte sett om de verkligen är riktbara. 🙁 Alternativet är kanske att de har ändrat på dem inför detta året.
  Sen är det bara det gruset ni har framför huvudentren, är det dekorgrus från nån spec leverantör eller har ni varit i en grusgrop och fått de levererat? Nyfiken på stensort i så fall. Tycker den mörkare stenen är snyggare och passar även bättre in hemma hos oss än det röda berget som ofta finns i grusgroparna annars.
  Tack på förhand!!

  1. Hej!
   Pollarna är riktbara med bara i en viss vinkel, framåt. Men det funkar perfekt för oss då det blir som ljusområden hela vägen upp till huset. Så vi är mycket nöjda med dem. Gruset framför huset är alldeles fantastiskt. Ledsen att säga så har vi ingen aning om vart ifrån det kommer. Huset köptes ju nyckelfärdigt och detta snygga grus är helt enkelt gruset som grunden står på. Det blev en hel del över och det lade vi vid entrén. Till vårt stora förtret så har vi inte lyckats få tag på samma färg till uppfart och gång, det hade blivit på tok för dyrt med dekorgrus på hela den ytan, så nu får vi ha en färg på ena delen av gångar och uppfart och en annan uppe vid huset. vi ska komma på något smart så småningom som gör att det smälter in mer.

 3. Hej.

  Tittade på er carport och undrar vart ni hittade byggsaten för denna.
  har kikat runt lite och hittar tyvärr inte ngn carport i denna stil på marknaden!

  /Jens

  1. Hej Jens!

   Vi är fantastiskt nöjda med vår carport. Vi beställde den från Perssons i Allingsås. De har nu gjort om sin verksamhet något och jag tror man beställer byggsatser från http://www.alingsashuspaket.se/ Vi hade lite fel på vår byggsats men inte större än att det gick att justera själva. Men vi var på det stora taget mycket nöjda med det vi fick och det slutgiltiga resultatet. Det är även de som gjort byggsatsen för vårt hus.

 4. Hej. Vilket fint hus ni har. Ska till att bygga en carport likt er stil. Vi ska ha pulpettak och undrar om ni har en ritning på er carport och om så är fallet om ni vill dela med er av den till oss? Vore tacksam för er hjälp. Hälsningar

  1. Hej Victor!

   Ledsen att jag helt missat denna kommentar, hittar tyvärr inte ritningen på carporten. Det fanns säkert hos vår husbyggare men de har ju nu gått konkurs så där finns inget att hämta heller. Men vi fick som sagt oerhört bra hjälp av leverantören av själva stommen. Hoppas det löst sig för er!

 5. Hej

  Vi har länge letat efter ett bord som du la upp och blev så glada över tipset om snickis som vi även besökt. Vi är dock lite osäkra på måtten på bordet och tycker ditt ser lagom ut i förhållande till antalet stolar.

  Kör ni enbart med hay-stolsbenen eller har ni även någon förstärkning under bordsskivan? Om inte, upplevs ändå bordet som stabilt?

  Vänligen/
  Michele

  1. Hej, ja vi är fantastiskt nöjda med bordet. Vi har ingen förstärkning i, det behövs inte med den skivan som Snickis kör, men det är en riktigt tung och massiv skiva. Bordet vi har är 220×110 cm och då får man plats med 8 – 10 platser bekvämt. Stort tack för er kommentar och lycka till med ert bord.

 6. Fint hus ni får!

  Vi har också köpt en kamin av samma sort som er. Vet du vilket
  märke och färg ni har på kaminröret?
  Vore kul om man hittar något med liknande kulör:)

  Fredrik

  1. Hej Fredrik!

   Ledsen att jag inte svarat. Du jag vet faktiskt inte vad det är för färg, det köptes som ett paket, blev väldigt snyggt. Vi beställde allt från Mariebergs om det kan vara till någon hjälp. Lycka till!

 7. Heisan

  Hvor har dere köpt eller fått tak i tömmerstokkene til muren ?
  Vi skal bygge en typ slik stokk mur på baksiden av huset. Vil gjerne ha litt tips der om dere hadde noen bra leverantör 🙂

  På forhånd takk!

  1. Hej Sindre!

   Ledsen att jag missat att svara, har inte fått mail om några kommentarer tyvärr. Alla stockarna och stockmöblerna kommer från i Västerfärnebo. Kan varmt rekommenderas, det är min fars verksamhet och han är väldigt noggrann i allt han gör. Lycka till!

 8. hej! Kom in på er sida pga av en sökning på google. Vilket vackert hus ni byggt! kul att läsa om. Vi ska snart lämna in bygglov på ett egenritat hus i ”black barn” stil. Undrar nu vilken färg ni har på er fasad? och vilken färg ni valt på fönstren?
  Vore jättetacksam för svar!

  Med vänlig hälsning, hanna brandell

  1. Hej Hanna!

   Tack Hanna, vi är mycket förtjusta i vårt hus. Jag måste erkänna att jag får många frågor på färgen vi valt, vilket är en kall mörkgrå färg. Jag har fortfarande inte mäktat med att rota i förrådet efter färgburkarna för att se det exakta färgnumret. Ska se om inte kan få till det idag när jag jobbar i trädgården. Vi har samma färg på både fönster och hus, sen lägger vi nu till accenter med svarta balkar på pergolan och vi diskuterar också att få in lite rostfärg. Men det får vi se när vi börjar prata om de projekten. Så jag återkommer med färgnr, leverantören är Flügger.

 9. Hej

  Vad kul att ni har kommit så långt, väldigt fint hus och trädgård.

  Tänkte höra med er hur det till slut gick med anläggningsjorden ifrån ABT. Vi skall anlägga gräsmatta(på ”rulle”) och har funderar på jord ifrån ABT, något som ni avråder ifrån ?

  Mvh

  1. Hej Jenny!
   Vi är jättenöjda med vår jord, den fungerade toppen och blev inte full med ogräs. Sen har vi ogräs ändå i mattan så här ett par år in, men vi har inte rullat utan sått så vi ska inte belasta ABT för det. Så vi är mycket nöjda. Lycka till!

 10. Hej på Er!
  Jag är VÄLDIGT intresserad av att veta hur ni trivs med er otroligt fina köksbänkskiva i bambu?
  Funderar starkt på att ha en sådan vitlaserad i köket!
  Kan Ni bidra med linte ’inputs’?
  Mvh
  Robert

  1. Hej Robert!

   Vi är oerhört nöjda med vår bänkskiva. Vi har ju hårdvaxolja med vitt pigment och vi gillar det skarpt. Det behövs dock bättras på för att skyddas. Men ytan är tålig och bra förutom vid starkt färgande saker som rödbetor och liknande. Då kan man få rengöra lite med galltvål eller speciell rengöring för träytor. Men vi gillar det skarpt!

 11. Hej! håller på och kollar runt på kaminer inför inköp till mitt nybygge. Jag gillar Stuv cube skarpt och tänkte därför fråga om ni kan ge tips och någon slags recension på hur den har fungerat för er?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett byggäventyr