Lagerhägg och idegran växer och frodas

Skärmavbild 2016-07-14 kl. 21.47.08Det var sannerligen en tuff start för våra testhäckar från Plantinavia och vintern hade lämnat framförallt lagerhäggen gul, gles och ful. Men nu så ser det helt klart annorlunda ut. Det har kommit nya blad och det är till och med bär på lagerhäggen.

Minns ni häcken uppe vid huset? Så här såg den ut och den tappade faktiskt ännu mer blad innan det vände.

IMG_5819

 

 

 

 

 

 

 

Men kolla hur fin den är nu! Vi har fått tagit av lite grenar som frusit och så men oj va den skjuter blad och skott. Jag hoppas den kommer ta sig mer och mer för varje år.

Skärmavbild 2016-07-14 kl. 21.46.36

För idegranen är det fortsatt tufft för några plantor. Tror vi tog bort 6 plantor som dog efter vintern. De satt lite varstans i häcken och det verkar inte ha spelat någon roll med nät eller inte. Men nu är det återigen en full häck, lite kortare än tänkt och nu är fokus på att få igång de få plantor som inte riktigt skjuter skott och frodas än. Skärmavbild 2016-07-14 kl. 21.47.44

Men jag är så glad att se att det går så pass bra för våra plantor och även Thujahäcken har fått fina skott i år och kämpar på bra. Kottarna från förra året har ännu inte släppt se det ser lite mörkt och tråkigt ut än, men den är på god väg att få sin forna glans och grönhet.

Så här fin är lagerhäggen Etna nu, även den hade det riktigt tufft efter vintern, men nu går den för fullt och ser mycket fin ut.

Skärmavbild 2016-07-14 kl. 21.46.03

4 reaktion på “Lagerhägg och idegran växer och frodas”

 1. Hej igen,

  Det gick inte se den fina delen av lagerhäggen. Och blev det någon skillnad mellan täckta delar och bara?

  Mkt intressant detta. Heja er!

  1. Jag kan säga att väv gjorde ingen skillnad. Vare sig på lagerhägg eller idegran. Idegranen har det fruktansvärt tufft och det dör en planta då och då så risken är att vi får ge upp den sorten, vilket är trist då det är en naturlig och inte hybrid, men det är bara att inse att det kan vara väl tufft för den. Men väv, nej jag gör mig icke besvär 😉 Denna väv var ju inte tänkt som solskydd vid vårvintern så det ska inte blandas ihop med att solskydda, utan detta var för att skapa ett micro-klimat. Må så gott!

 2. Hej! Vilket fint hus och vilken trädgård! Har en fråga om er idegranshäck. Har ni den kvar eller grävde ni upp den? Hur mår er efter 2 år i jord, ni planterade den 2015? Vi köpte också från Plantinavia våren 2016, Taxus Baccata som er och i 140 cm höjd men har haft det jobbigt med den. Vi bor i Tyresö. Vi har haft den i ett år, några dog och vi fick dem utbytta i höstas. Men efter vintern tycker vi fortfarande att den del inte mår bra. Ena sidan kan vara gulaktig och den andre må bättre, vissa grenar kan dö som vi behöver klippa bort, har blivit glesa nedtill också. Vi har försökt hålla jorden lagom fuktig och inte för blöt, men vet ej om vintern och vindar tar hårt på denna sort idegran!? Hur upplever ni er idegranshäck nu? Tacksam för svar 🙂

  1. Hej Fredrik!

   Tack, vad kul att du skriver till oss. Vi har fortfarande idegranen kvar i backen men även efter denna vinter så har ett några plantor till dött. Jag är rätt kluven runt denna häck. Jag vet att de fick en tuff start då de plantades i början av november när frosten redan kommit och då det även var rätt hårt att gräva har de allt annat än optimal djup eller jord att stå i. Vissa har tagit sig jättefint och är helt fantastiska och andra ser helt tragiska ut. Jag tror jag kommer flytta de fina till ett bättre läge och köpa in mer Thuja som jag köpte från Plantinavia tidigare. Vår thuja häck är jättefin och det skulle bli snyggare med samma häck hela vägen ner till tomtslutet. Även i thujahäcken har ett par buskar gett upp men vi har en problematik med aktivitet på andra sidan häcken vi inte riktigt råder över som påverkar, så jag tror inte det handlar om just häckplantornas kvalité för thujorna är helt underbara. I vårt område verkar det lite som att det är hybrid idégran som gäller. Min granne har det och den är jättefin. Hoppas vi hjälpte er i era tankar på något vis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *