Väven är på – vit som snön

IMG_4117Sent omsider kom väven på, även om första snön hade fallit. Men just i snö passar den rätt bra. Den sitter på än så länge men det har varit rätt vindstilla nu när snövädret gått över till riktig kyla. Det går inte att se någon skillnad just nu, verkar som om alla plantor fryser lika mycket när termometern visar minus 19 grader.

IMG_4121Denna typ av väv testar vi alltså åt  Plantinavia och ska ge något typ av microklimat åt plantorna som gör att se om de kanske klarar vårt klimat bättre. Nu har vi gjort så att vi lämnat några plantor utanför väven så att vi får några plantor att jämföra med för att se om vi kan se skillnad i vår.

IMG_4119Jag hade väl ingen jättebra tanke på hur man sätter väv, det är ju första gången. På vissa har jag satt med tråden som ”sydd” i nätet, på en annan är tråden satt utanför och på en tredje är nätet fäst i busken med trädgårdsståltråd (klädd ståltråd). Vi får se vilken teknik som funkar bäst.

När det gäller idegranshäcken IMG_4112har vi satt ungefär en tredjedel med micronätet. Sen planerar jag att täcka en tredjedel med traditionell skuggväv, juteväv, lite senare i vinter när vårsolen är stark och marken frusen och det är lätt att barrbuskar bränns. Men vi får se om vi ser några skillnader. Den sista tredjedelen får stå helt utan väv.

IMG_4124Det ser lite roligt ut med alla häckar i dessa vita kläder, speciellt som grannens hus nu är helt inklätt också.

Jag kommer fota lite vartefter månaderna går och temperaturer och väder ändras, så får vi se vad vi lär oss på detta experiment.

Jag IMG_4121önkar verkligen att alla buskarna klarar sig. Tycker oerhört mycket om både lagerhäggen och idegranen och varje sort av lagerhägg har sin charm.

2 reaktion på “Väven är på – vit som snön”

 1. Hej,

  Vilken fin sida ni har! Jag är väldigt intresserad av att veta hur det gick med lagerhäggen? Jag har själv planterat 20m i höstas.
  Några lärdomar att dela?

  Stort tack på förhand!

  /Peter

  1. Hej hej! Vad kul att du gillar vår sida, skulle behöva lägga in lite mer material, det har hänt en del. 😉 Lagerhäggen har klarat sig olika bra och smalpladiga sorter har klarat sig bäst. Så Etnan kämpar lite så här andra året och jag tror att vi kanske byter ut de plantorna. Nu ska sägas att vi planterade alla plantor sent förra åren när det redan var minusgrader och när man ser buskarna så här vinter 2 så har de klarat sig mycket bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *