köket

Byggmöte – nu börjar det verkligen närma sig och lärdomarna är många.

köketIdag har vi kört byggmöte igen och jag fascineras över hur mycket jag lär mig. Idag gällde det placeringen av ugnarna, som kommit på tok för högt upp och är nu omöjliga att använda. Givetvis kommer våra fantastiska byggare från Byggstruktur fixa detta. De är så hjälpsamma när de mäter och fixar och visar hur det blir vid andra höjder. Jag är så tacksam för dessa killar som verkligen gör så mycket för oss och får detta projekt att funka.

Det är också fascinerande att se hur mycket som måste betänkas när man bygger hus och hur projektledningen är helt A och O. Tyvärr ska väl sägas att det kanske den punkt som funkat sämst i vårt bygge och det blir tydligt nu när allt ska vävas ihop. Vissa stora saker, som att inte få alla funktioner vi beställt, pga av missförstånd mellan leverantörer och huvudbolaget. Men också små saker som att man kunnat bygga ventilationspassager anpassat till kakelmått, för att slippa fula kapningar osv. Egentligen ganska enkelt, om man bara tänker hela vägen, men det kräver ju att man har full vy över hur det ska se ut på slutet redan när ritar och planerar huset. När det gällde kaklet hade det varit extra enkelt eftersom just detta med att bygga utrymme för ventilationen framkom efter att kaklet var valt. Eller att inte missa förstärkningar i väggar, som behövs för skjutdörrar, så att killarna slapp göra jobbet två gånger. Så det är lärdomar vi får följa hela tiden, det mesta pga av dålig kommunikation för att vara ärlig. Men givetvis måste det även finnas utrymme för ändringar när man märker att saker inte funkar som det var tänkt, det tycker jag ändå gått bra.

I vårt fall har vi dessutom inte haft ritningar över hur badrum och kök ska se ut när man står i det så att säga, utan bara planritningar. Det blir väldigt tydligt att dessa behövs, både för oss som kunder men också för snickare och andra professioner på bygget. Kan tänka mig att det är annat från andra leverantörer, men det har saknats i vårt hus och det är givetvis olyckligt.

Men oavsett hur frustrerade vi varit under denna resa så går det inte att undgå vilket fantastiskt vackert hus vi får och hur välbyggt det är. Vi har fått lägga extremt mycket tid på det för att försöka kompensera just projektledningsbristerna men aldrig har vi tvivlat på viljan bland våra underbara byggjobbare att vilja leverera ett superfint hus åt oss, så ingen skugga faller på dem. Vi vet också varför projektledningen inte fungerat och vi får hoppas att de som verkligen borde ta lärdom av problemen gör det och inser vad de kunnat göra annorlunda så att det inte upprepas. Det enda vi försöker hålla fokus på är hur fint vårt hus blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *