Är bambu ett bra material?

Jag får en hel del frågor runt vårt husbygge och på sistone har mycket handlat om bambu. Har även sett att det varit en del reaktioner på att IKEA nu väljer mer och mer att jobba med bambu. Så är då bambu ett bra material för hus och möbler? Enligt alla efterforskningar som jag gjorde innan vi valde bambu så är det det. Lite fakta: Bambu är ett gräs, inte ett träslag. Det är snabbväxande och odlas, dvs man skövlar inga bambuskogar i bambuskördar (OM man nu väljer en leverantör med omsorg vill säga, läs mer längre ner). Man skördar just bambu, dvs man skär av gräset och det får växa upp på nytt. Det är extremt snabbväxande vilket gör det ett ekonomiskt, hållbart material. I sin karaktär är bambun väldigt hård och tålig, det är naturligt antiseptiskt, dammar inte och mer fuktbeständigt än andra träslag. Dock är inte bambu perfekt. Som alltid handlar det om frågor som hur mycket skövlas annan skog för att ge rum åt planteringar. Att man inte väljer bolag som tar naturbambu, utan väljer att odla. Att man jobbar utan kemikalier (vanligt i framställandet av textilier av bambu) och att man tänker på hela cirkeln och säkerställer pandornas områden och fortlevnad. Så man ska alltid välja leverantör med omsorg. Du kan läsa mer här.

Bambugolv fick i början av sin lansering många gånger dåligt rykte då man ibland råkade ut för att golven sprack. Detta berodde på att de inte fått torka länge nog innan de skeppades från Asien. Idag har bambuföretagen mycket mer noggranna kontroller att torktider hålls och att man enbart skeppar  golv som är redo att läggas.

Något jag också lärt mig är att det är skillnad på golv och golv. De flesta klickgolv (dock inte alla), oavsett träslag har ofta ett billigare material i botten och sen det valda träslaget högst upp så att säga. Ofta används poppel, ett mycket snabbväxande, men också mjukt och känsligt material. Det gör att golv med poppelkärna kan bli känsligare än om man väljer ett massivt trägolv eller ett klickgolv där hela brädan är exempelvis bambu, även det undre laget med klickfunktionen i.

Vi har ju även valt våra köksbänkar i bambu och vi tycker de är fantastiskt vackra. De är behandlade med hårdvaxolja, vilket man får upprepa behandlingen på då och då för att skydda ytan. Jag tycker det är jättekul att IKEA

Bambu diskbänk och IKEA bambuskärbräda

Bambu diskbänk och IKEA bambuskärbräda

nu väljer att jobba med bambu och jag köper glatt hem lite små grejer för att piffa upp och öka funktionen hemma. Snyggt är det också!

18 reaktion på “Är bambu ett bra material?”

 1. Hej. Jag funderar på att köpa bambugolv, men läste att du hade lite problem med ditt. Löste det sig när det lades på rätt sätt och är du nöjd med det nu?

  1. Hej! Vi har inte lagt om våra golv ännu utan kommer göra det i vår. Men vårt problem var inte själva bambugolven utan underlaget. Riktigt vad som gått snett där är oklart, men det innebär att de måste riva upp dem och lägga om med nytt golv. Det jag lärt mig hittills på resan är att lägga ett massivt golv om man har golvvärme, eller ett klickgolv med bambukärna, dvs hela brädan är av bambu, även klickdelen. Vi väljer mellan Holse&Wibroe, som vi har nu, och Mooso. Hör gärna av dig och berätta hur ni valde att göra.

   1. Hej igen.

    Ok, då förstår jag! Jag kommer nog att lägga mitt rakt på befintligt plastmatte-golv. Får hålla tummarna att det fungerar.

    Vi har provbitar från Holse&Wibroes massiva ”Ekstrem”-golv och det massiva från Nordiska Fönster. De påminner en hel del om varandra i en lekmans ögon.

    Har även tittat på Mooso i butik, men säljaren där rekommenderade oss att inte köra massiva då de hade varit en massa problem. Men samtidigt är det massiva vi vill ha…

    Det lutar åt att vi kör på H&W, även om jag tycker att det blir lite dyrt inkl frakt. Har bett om prisuppgifter från Bambooflooringcompany.com också, då deras golv är fsc-märkta samt någon hundralapp billigare per m2.

    1. Hej igen! Vi har inte valt ekstremgolvet från Holse då vi vill ha det typiskt randiga i bambun. De har även massiva golv, dock inte så tåliga som ekstrem golvet, som är randiga om ni önskar den effekten. När det gäller Mooso så vet jag inte vem ni pratat med, men vi har pratat med Linoleumkompaniet som är väldigt duktiga och hjälpsamma. De har plockat fram ett speciellt Moosogolv som är bambu rätt igenom och massivt som de inte haft några problem med. Vad jag förstod har de dock inte detta golv i sitt vanliga sortiment mot svenska marknaden utan det har hämtats från Norge. Vad jag förstår är dessutom bambu producenterna få och de flesta samarbetar/köper av varandra. Sen gör de olika färger i sina sortiment, oftast kan bambun komma från samma ursprungliga leverantör. Vi har som sagt inte bestämt oss än, det är ju också så att detta är ett försäkringsärende för oss, så vi måste invänta besked från försäkringsbolaget. Jag kan bara säga att vi har otroligt god kontakt med Holse och de är väldigt service inriktade och bra att ha att göra med. Lycka till!

 2. Hej igen!

  Vi var också hos Linoleumkompaniet. De sade att de hade haft problem med det golvet och därför fanns det inte i deras ordinarie sortiment, men att de kunde ta in om vi ville. Exakt vad som var problem vet jag inte, men han sa att golvet med spånplatta i grunden rörde sig mindre (och därför var mindre känsligt?).

  Anledning till att vi valde det massiva ekstremgolvet var dels för hårdheten och dels för att de inte har något annat massivt med klick 🙂 Sen ska sägas att jag tycker det mattlackade ekstremgolvet är väldigt snyggt. Provbiten var inte så ”gul”-aktig som de andra golvet jag tittat på.

  Tack så mycket för tipsen!

  1. Vad konstigt att vi får så olika besked. Men som sagt jag har pratat med Ian, som är deras bambuexpert och jag vet inte exakt vilket golv, det fanns så många som de kunde beställa. Men eftersom detta är ett försäkringsärende så tror jag inte Ian skulle rekommendera oss ett golv de har problem med. Men så fort jag får hem testbitarna så fotar jag och lägger upp på bloggen med namn och färg osv. Holse har absolut bästa färgerna anser vi. Deras ljusa golv är inte gula, vi har ju dessutom ett vitt mattlackat idag så våra är väldigt ljusa. Så än en gång, lycka till och hoppas vi hörs igen.

  2. Hej! Med tanke på vår diskussion här så ville jag bara göra dig uppmärksam på att vi nu valt bort Linoleumkompaniet. De slutade plötsligt höra av sig efter att jag ifrågasatt en offert, vet inte varför. Vi har därför fortsatt med vår nuvarande leverantör, som vi också tycker har fantastiska golv och en servicenivå som är exceptionell. Så det blir nu ett vitt mattlackat golv från Holse og Wibroe, läs mer i inlägget http://byggafunkis.se/2014/02/07/bambugolv-valt-hoppas-jag/ . Hur gick det för er? Har ni valt? Är ju så nyfiken! 😉

   1. Hej!

    Trist ang Linoleumkompaniet. Hur skedde kontakten? Tror att det är bäst att åka in och prata ansikte mot ansikte med företag som inte har så stor internetnärvaro (=inte har webbshop). Mailade med de förra veckan och fick svar nästan omgående så jag har inte upplevt samma problem.

    Vi har velat mellan H&W’s mattlackade strandvävda golv och de från Bambooflooringcompany. Provbiten från H&W är fantastisk och det känns som kvalitet. Samtidigt är BFC ca 20% billigare och jag har intalat mig, utan att ha sett några provbitar, att deras golv är lika fina. Så vårt nuvarande spår är att vi kör med BFC.

    1. Vi har träffats flera gånger, jag har haft personlig kontakt med deras expert och setts nere i deras lager/kontor för golvläggare, så inte i butiken. Sen har vi hörts på telefon och mail och deras läggare har varit hemma hos oss också. Vet faktiskt inte vad som hänt, för de har varit så himla trevliga. Men vi är supernöjda med planerad lösning ihop med Holse & Wibroe. Tycker verkligen att ni ska se till att få bitar från BFC också, jag upplever att det kan skilja mycket på finish mellan företagen. Har ni någon kontakt med Holse & Wibroe, vi har bara gott att säga om dem, har ni fått en personlig offert? Hoppas ni får tag på ert drömgolv! Håll oss gärna uppdaterade!

 3. Jag har endast haft kontakt med H&W via email, men de har varit väldigt trevliga och ”på”. När jag haft beslutsångest och velat som mest har de hört av sig och frågat om jag bestämt mig ännu och sånt är ju trevligt.

  Personlig offert – nej, han hänvisade till prislistan samt en fraktavgift på ca 1200 + moms.

  Skulle gärna vilja ha en provbit, men det börjar bli lite akut att få golvet på plats nu – har inte haft något sovrum sen årsskiftet.

  1. Jag skulle kontakta H&W igen och fråga om han kan tänka sig att göra något priset som en sista chansning, det värsta som kan hända är ett nej. Förstår er brådska, vet hur tufft det är när man vill få klart. Som sagt, efter att ha tagit hem ca 15 provbitar från olika leverantörer så skulle jag nog ändå vänta in en provbit. Även om det är billigare så är det ju surt om det inte är så fint som ni hoppas på. Själv håller jag på och läser på om underhåll och rengöring då vi nu satsar på ett oljat golv istället för lackat för att få den där riktigt varma träkänslan. Lite läskigt men samtidigt gillar jag tanken på väldigt naturlig look. Just ja, fick mail av Linoleumkompaniet idag, men bara offerten en gång till. Fortfarande 3 gånger så dyr, så det är ett stängt spår för oss. Följer med spänning ert projekt och hoppas ni blir nöjda.

 4. Ja, nu svarar inte BFC mig så det kanske blir H&W ändå. Vi räknar med att göra en beställning till senare, på lika många kvm (för kök+hall) och vill göra den beställningen från samma företag för att få samma nyanser osv. Efter en del räknande visar det sig att det skiljer ganska många tusenlappar om man summerar båda beställningarna, vilket talar för BFC.

  Visst det vore om man gjorde en stor beställning på en gång, men jag vet inte om jag klarar av att ha så mycket golv i lägenheten på en gång, eftersom jag inte hade tänkt att göra kök+hall förrän sommarsemestern.

  Tittade också på oljat, men av provbitarna från H&W att döma tyckte jag det mattlackade var varmare – det oljade kändes lite tonat/gulaktigt vilket jag trodde var en bieffekt av lack snarare än olja. Men då kollade inte jag på vitlackade/-oljade golv. Sen är det klart att jag inte är speciellt sugen på att behöva tömma rummen och olja om golven varannat år.

  Om du väljer oljat, tänk på att bambu suger åt sig vätska väldigt dåligt jämfört med traditionella träslag, så att du använder en olja avsett för bambu. Har pratat med leverantörer som varnat för att köpa obehandlat och olja själv, då det lätt slutar med att det blir en halkbana där hemma. Men det handlar, som vanligt, om att läsa på ordentligt innan…

  1. Vi tittar på det vitoljade från H&W och det behöver ingen efterbehandling efter läggning. Håller på att kolla upp hur ofta man måste göra omoljning om man använder de produkter som de hänvisar till i sina skötselråd, har även hittat en site som säljer produkterna i Sverige. Så det känns riktigt bra. Men vi får se när jag får hela bilden klar för mig om det här med oljade golv. Vi köpte ju obehandlade köksbänkar från H&W som vi behandlat med hårdvaxolja med en vit ton i, blev jättesnyggt, men som alltid med träköksbänkar får man tänka på att ta rätt på fläckar direkt osv. Men jag tyckte vi hade större problem med våra vita laminat bänkar i förra huset.

   Vi har ju hela tiden kört med vitpigmenterat i åtanke, så vi har aldrig upplevt vår bambu som gul. Det golv som ska läggas om är vitt mattlackat lamellgolv. Inte heller våra köksbänkar eller de bänkar som vi gjorde av spillet från köksbygget känns gula. Det är det som är så häftigt med bambu tycker jag, att de är mycket ljusare. Från vad jag har förstått så ljusnar dessutom bambu, inte mörknar, när det åldras. Vet inte om det stämmer för vi ser inga färgskiftningar på vår bambu ett år in.

 5. Hej! Vilket fint kök! Hittade er när jag googlade bambuskivor och måste fråga var ni köpt era? Inte helt enkelt att hitta tycker jag. Vi kommer dessutom att behöva lite speciella mått och vill ändå ha en vacker yta. Undrar också vad ni menade med ”specialolja” för att bevara det ljusa, som ni skrev om någonstans?
  Tack på förhand! //stina

  1. Hej Stina! Tack! Ja vi är mycket nöjda med köket. Våra skivor kommer från Holse & Wibroe som även levererat våra vackra golv. Vi har varit fantastiskt nöjda med dem. Vi har valt att använda en hårdvaxolja med vitpigment som vi köpt på Nordsjö Idé och Design. Man lägger ett lager med pigment och sedan 2 lager transparent. Men mitt tips är att stryka ett par gånger till med det transparenta för att få bättre hållbarhet. Vi har fått lägga på en gång till. Men man lägger jättejättetunnt med ett lite scotchsvamp typ. Det som är bra med bambu är att det ljusnar som material, vilket gör det lite unikt. Så vi har inte upplevt att det mörknar utan tvärtom. Vi valde även att göra pallar av vårt spillmaterial som vi blev mycket nöjda med . Må så gott!

 6. Hej!

  Var köpte ni er bambubänkskiva? Har ni några tips när man ska handla? Går det t.ex att såga själv eller behöver man beställa komplett med ho och häll?

  Tack förhand!

  1. Hej Nicklas!

   Ledsen att jag missat att svara. Vi köpte alla våra bambumaterial från Holse & Wibroe i Danmark . Vi är fantastiskt nöjda med både skivor och golv, de håller sig väldigt fina i färgen och är stenhårda så det blir inga märker vad vi sett i bänkskivorna. Kan varmt rekommenderas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *